Főzőlapok

Akik modern konyhában gondolkoznak, azok számára vonzó lehet a hagyományos irányvonalú tűzhely helyett a főzőlap párosítás. A főzőlapok – beépíthetőségük miatt – könnyedén hozzájárulnak a konyha tökéletes összképéhez, hiszen számos stílus, forma és méret jellemzi ezeket a modelleket. Biztosak vagyunk abban, hogy szakkereskedőjeként megtaláljuk az Ön számára tökéletes darabot.

 

Működési elv alapján 3 különböző főzőlapot különböztetünk meg:

 

Gáz főzőfelület

A gáz a legrégebbi, már – már hagyományosnak mondható kivitel. Mind idő-, mind pedig energia megtakarítás szempontjából középkategóriát képvisel. (Egy hagyományos gáz főzőlap 2 liternyi vizet mintegy 8 perc alatt és 207 W/óra felhasználásával melegít fel.) A gázzal működő főzőfelületek manapság már csak kis szegmensét képezik a főzőfelületek iránti növekvő igénynek.

Mindemellett rendelkezik pár előnnyel, amely miatt egy gáz főzőfelület lehet az ideális választás.

– Kedvezőbb ár és olcsóbb működtetés.
– Azonnal használható főzőlap – szemben az elektromos felület bemelegedési idejével.
– Azonnali szabályozhatóság – Nincs maradékhő, ha lekapcsoltuk, biztos, hogy nem fűt tovább.

AEG_fozolap_2

Elektromos – Üvegkerámia főzőfelület

Mind idő-, mind energia megtakarítás szempontjából középkategóriát képvisel. (Egy üvegkerámia főzőlap 2 liternyi vizet mintegy 9 perc alatt és 320 W/óra felhasználásával melegít fel.)

Számos olyan pozitívummal rendelkezik, amelyek miatt az üvegkerámia főzőfelület ideális választás lehet.

-Könnyen kezelhető és tisztítható
– Olyan plusz funkcióval is rendelkezik, mint Pl. gyermekzár, vagy időzítő.

Ez a típusú főzőlap főzőzónákkal rendelkezik, melyek nagysága bizonyos modelleknél növelhető, így mind kisebb mind nagyobb edények hatékonyan használhatóak rajta. Természetesen akkor a leghatékonyabb, ha az edényzet mérete pontosan illeszkedik a főzőzóna méretéhez.

 

 

Elektromos – Indukciós főzőfelület

Az indukciós főzőlap a legújabb és legmodernebb kivitel. Mind idő-, mind energia megtakarítás szempontjából a legmagasabb kategóriát képviseli. (Egy indukciós főzőlap 2 liternyi vizet kevesebb, mint 5 perc alatt és 225 W/óra felhasználásával melegít fel.) Nemcsak gazdaságos, hanem felhasználó-barát is.

 

Ezeket a főzőlapokat biztonságos, gyors és pontos kezelhetőségük miatt szakkereskedőként mindenképpen ajánljuk!

 

– Rendkívül gazdaságos működtetés

– Egyenletes, de gyors melegítés, főzés

– Biztonságos, hiszen a főzőlap nem, csupán a ráhelyezett edény melegszik.

 

Az indukciós típusú főzőlap is főzőzónákkal rendelkezik, azonban az üvegkerámia felület alatt nem fűtőszál, hanem mágneses tekercs található. Amikor mágnesezhető edényt helyeznek a lapra, a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre. Amíg az edényzet a mágneses mezőben van, addig annak anyaga folyamatosan melegszik, ami felmelegíti a benne lévő ételt is. Emiatt akár a kényes, időigényes ételek is könnyebben elkészíthetők az indukciós főzőlapon. Csekély hátránya, hogy mágnesezhető talpú (nemesacél, vas¬, öntöttvas vagy zománc¬) edény helyezhető rá. Amennyiben nem biztos abban, hogy edényei használhatóak indukciós főzőlapon, úgy szakkereskedőként tanácsoljuk, hogy egy hűtőmágnessel tesztelje le azokat. Abban az esetben, ha a hűtőmágnes tapad az edény falához, akkor lehet használni indukciós főzőfelületen

 

Elektromos – Félindukciós főzőfelület

A félindukciós ötvözi a hagyományos üvegkerámia és az indukciós főzőfelületek által nyújtott előnyöket, hiszen fele hagyományos, fele pedig indukciós elven működik.

 

20000050713_imagecombiset2000003824420000050709 (1)

Méret

Méret szempontjából a normál méretű főzőlap (60 cm) mellett léteznek ún. domino kivitelű felületek is. Ezek a modellek keskenyebbek – mindössze 30 cm szélesek – 1 – 2 égővel vagy főzőzónával rendelkeznek, kimondottan a helytakarékosság jegyében. A nagyobb kivitelű főzőlapok 4-6 égővel/főzőzónával felszereltek 60-90 cm-es szélességgel bírnak, modelltől függően, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő darabot.

 

Mit is tudnak a főzőlapok?classico_hob_cli_cast-iron

A GÁZ üzemű főzőlapok kezelőgombos kivitelűek, minden gázrózsa külön szabályozható. A kezelőgombok lehetnek fehér, inox, réz vagy arany – rusztikus modelleknél – színűek. Elhelyezésüket tekintve az elején vagy valamelyik oldalán találhatóak meg.

Az edénytartó rács lehet zománcozott, vagy pedig öntöttvas. Fogadja meg szakkereskedője javaslatát: bár mind árban, mind pedig kinézetben a zománcozott jobbnak tűnhet, sokkal óvatosabban kell vele bánni, nehezebben tisztítható, szemben az öntöttvas „robosztus” kinézetével, amely azonban sokkal tartósabb, így ár – érték aránya vitathatatlanul jobb. Mindemellett nem kell tartani a kopástól vagy a rozsdásodástól sem.

Egyes modellekben wok égőfej is található. Ez azonban – nevével ellentétben – nem csak wokkal készült ételekre használható. Az ilyen égőfej egy plusz égőfejsorral rendelkezik, így sokkal rövidebb időt vesz igénybe a főzés.

Kivétel nélkül szinte minden modell rendelkezik elektromos szikragyújtással és égésbiztosítóval, így a minimálisra csökkentve a használatból eredő sérülés lehetőségét. (Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a bekapcsolással egy időben kapja a szikrát is a fej, így külön nem kell szikráztatni vagy gyufát használni.)

A főzőfelület anyaga – modelltől függően, igazodva annak stílusához – lehet inox, zománcozott, vagy pedig üvegkerámia.

 

Az üvegkerámia főzőfelület inox vagy csiszolt szegéllyel kapható. Az inox keret megvédi a lap egyetlen könnyebben megsérülő részét, a keretet. Többféle stílusú darabot is megtalálhat, melyek érintőgombos vezérléssel szereltek. A legújabb modellekben ún. Slide – Csúszókapcsoló vezérlés található, amellyel még könnyebbé válik a kezelés.

 

Az indukciós főzőlap modellkínálatában többféle stílusú darabot is megtalálhat. A főzőfelület anyaga itt is üvegkerámia, bizonyos modelleknél inox vagy csiszolt szegéllyel. Mivel a legmodernebb irányvonalat képviselik, érintővezérléssel felszereltek, bizonyos modellekben itt is az ún. Slide vezérlés (Csúszókapcsoló) található. Külön vásárolható kiegészítőkkel akár a korábbi, nem mágnesezhető edényzetet sem kell kidobni, mert tovább használhatók indukciós felületen is.

A félindukciós főzőfelületek esetében a 4-6 főzőzóna fele hagyományos, míg másik fele indukciós elven működő főzőzóna.

Az elektromos vezérlésű főzőfelületek számos olyan extrával rendelkeznek, amelyek miatt gazdaságosabban üzemeltethetőek és hosszabb az élettartamuk.

Hasznos funkciók

Gyerekzár: Lezárhatóvá válik a főzőlap, így megelőzhető az elprogramozás, vagy a véletlen kapcsolás. Mindemellett persze tisztítás során is hasznos lehet.

Időzítő: Ezzel a funkcióval megadható, hogy egy adott idő után kikapcsol a főzőlap. Ez olyan ételeknél lehet fontos, ahol pontos ideig kell főzni.

Maradékhő: Mivel az üvegkerámia főzőlapok kikapcsolás után is melegek maradnak egy ideig, hasznos tudni mekkora hővel rendelkezik még. Ez a funkció ezt jelzi ki, így gazdaságosan használható.

20000067694Szünet: A főzőzóna ideiglenes kikapcsolása. Hasznos lehet, ha hirtelen ott kell hagynia a főzőfelületet.

Gyorsfelfűtés: Magasabb energiafelvétel mellett gyorsabban melegíti fel a főzőzónát. Időmegtakarító előnye van.

Stop and go funkció: Az érzékelő mező kivételével a teljes főzőlapot lezárja a készülék.

Lassú felfőzés: Alacsony hőfokot igénylő lassú, lassan melegedő funkció.

 

 

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefon: 94/510-555; Email cím: info@profimuszaki.hu

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!