Szuvidálás felsőfokon

A Sous vide francia kifejezés, annyit tesz, hogy vákum alatt.

 

Az eljárás egy francia Michelin csillaggal rendelkező étterem séfjének nevéhez (Georges Pralus) fűződik, aki az 1 970-es évek közepén miközben szerette volna minimálisra csökkenteni a drága libamáj elkészítésénél bekövetkező zsugorodást, természetesen a legoptimálisabb íz elérésével, talán nem is gondolta, hogy próbálkozásából az egyik legelterjedtebb éttermi technika válik majd.

Az eredmény ugyanis olyannyira jó lett, hogy ezután az eljárás futótűzként terjedt el a magas színvonalú éttermi konyhák világában. A híres séfek hamar felismerték, hogy a sous vide, magyarul szuvid eljárással mindig precízen és megbízhatóan készíthetik el a tökéletes fogásokat.

A szuvidálással olyan ízeket és állagokat érhetünk el, mint semmilyen más főzési eljárással. Színte törvényszerű volt hát, hogy ez a technika előbb utóbb begyűrőzzön a modern otthoni háztartások világába is.

Az eljárás 3 Iépésből áll,

. Fűszerezés, vákuum csomagolás

. Párolás alacsony hőfokon

. Pirítás (ízlés szerint)

Az előre fűszerezett ételt lehetőleg friss fűszernövényekkel vákuumzsákba zárjuk. Ezután a készülék 99,9o/o-os levegő hatékonysággal kiszívja a levegőt a zacskóból. Ezt követően nincs más dolgunk minthogy a vákuumozott élelmiszert betegyük a gőzsütőbe és elindítsuk a szuvidáló programot. A funkcióval egyenletes hőmérséklet mellett (50-85 0C) forró vízben vagy gőzben megfőzzük más szóval szuvidáljuk az ételt.  Az eredmény garantáltan tökéletes lesz. Az ezzel az eljárással készített ételek megtartják tápanyag és nedvességtartalmukat így a húsok, halak, zóldségek puhák és ízgazdagok maradnak.

Különösen húsételek esetében a program után ajánlott egy rövid időre grill fokozaton vagy légkeveréssel a sütőben még rápirítani a húsra” Így kívül a hús ropogós és aranybarna lesz, míg belül puha és lágy, mint a vaj. Kell ennél több?

A CBD 6550,0 Kompakt gőzsütő elérhető webár

Lájkold és oszd meg!
Facebook
Facebook
YouTube