Beépíthető sütők

A megfelelő beépíthető sütők nemcsak a konyhák ékei, hanem hosszú évekre megbízható segítőtársak lehetnek, élménnyé varázsolva az étel készítésének minden pillanatát.

A beépíthető sütő meglévő régi, vagy az új konyhabútorba bárhová beépíthető, akár külön választva a főzőlaptól, megtörhető a hagyományos „alul sütök – felül főzök” elv, ezzel egyfajta modern irányvonalat kölcsönözve a konyhánknak.

 

Három féle típusa létezik, a gáz beépíthető sütő, a villanysütő, illetve a gőzsütő.

konyhaMK_KF_Classic 067AEG_suto_2

A beépíthető gáz sütőt kizárólag azoknak ajánljuk, ahol nem megoldható villanykészülék beüzemelése. Ebből a kategóriából viszonylag szűk választék áll rendelkezésre.

A beépíthető villanysütők széles választékkal rendelkeznek, a tévhittel ellentétben jellemzően nem kiemelkedően magas fogyasztásúak, és egy átlagos háztartás villamos hálózatára is ráköthetőek.

A beépíthető gőzsütők a legmodernebb készülékek. A hagyományos villanyos funkciók mellett képesek párolásra. Így egészségesebb ételeket készíthetünk.

 

20000044353 copyMéretek

 

A beépíthető modellek mindegyike szabvány szerint lett kialakítva, 60x60x60cm-es bútorelembe teljesen beépíthetőek. Köszönhetően annak, hogy szigetelésük hagyományos társaikhoz képest sokkal hatékonyabb és szellőzésük a sütő ajtón keresztül történik. Ennek köszönhetően jellemzően a sütőtér és a sütő tepsik méretei nagyobbak, mint a nem beépíthető társai. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a szabadon álló sütők 54 literes űrtartalmához képest akár 74 literes sütőtér is választható.

 

Kezelőfelület fajtái

MK_TemperaturwŠhler 00230000100074

Vezérlés szerint lehet manuális, manuálisan vezérelt digitális kijelzővel, illetve teljesen digitális kezelővel ellátott is.

 

Sütési funkciók:

A beépíthető sütők a klasszikus sütési funkciók (alsó sütés, felső sütés, alsó-felső sütés) mellett rendelkeznek légkeverés funkcióval, ez az a sütési funkció, amely lehetővé teszi, hogy a sütőtérben akár egyszerre több tepsiben is tudunk egyidejűleg sütni. Ez annak köszönhető, hogy a sütő hátuljában elhelyezkedő ventilátor a teljes sütőtérben egyenletes hőmérsékletet biztosít. Ennek a továbbfejlesztett változata a hőlégbefúvás funkció. Egy plusz, hátsó fűtőszál által felmelegített levegő sütőtérbe való befújását jelenti. Három irányból érkező levegő még egyenletesebb sütést biztosít.

A „grill” és „grill hőlégkeverés” programok egészséges grillsütést tesznek lehetővé illetve kiváltják a hagyományos forgónyársas grillt is.

A kiolvasztás különösen hasznos lehet pl.: fagyasztott péksütemények felmelegítésére is, így szinte frissen sült benyomását kelti.aquaclean

 

Sütőtér tisztítás

A legegyszerűbb kivitelű beépíthető sütők belső tere könnyen tisztítható zománc bevonattal rendelkezik. A legtöbb típus ilyen belső térrel van ellátva. Ezen kívül többféle tisztítást elősegítő vagy öntisztító funkcióval rendelkező sütő létezik.

 

Katalitikus öntisztítás

Ezek egyike a katalitikus öntisztító funkció. A katalitikus sütőtér felületéből adódóan öntisztító funkcióval rendelkezik. A funkció lényege, hogy az oldalfal magába szívja a szennyeződéseket, és magasabb hőfokon leégeti azokat. Sajnos a katalitikus oldalfalak a szennyeződésektől könnyen elszíneződnek, és idővel elveszítik öntisztító képességüket. Előnye egyben hátránya is, hiszen mechanikus és vegyszeres tisztítása nem lehetséges. Bizonyos modelleknél csak a hátlapja, vagy akár az egész sütőtér ilyen katalitikus felületű.

 

Pirolitikus öntisztítás

A pirolitikus öntisztító program lényege nem a felületben, hanem a magas hőmérsékletben rejlik. Pirolitikus tisztítás során a beépíthető sütők 350-450 fokos hőmérsékletre hevíti a sütő belső terét, így a benne található ételmaradékok és szennyeződések hamuvá válnak. Ezután könnyen eltávolíthatóak lesznek, feleslegessé téve a drága és körülményes tisztítószerek használatát. Pirolitikus tisztítás esetében az oldalrácsokat, tepsiket, hústűt a tisztítási folyamat megkezdése előtt el kell távolítani. A tisztítási folyamat során a sütőajtó automatikusan zárolásra kerül. Ezen modellek általában 4 rétegű üvegajtóval készülnek. Javasoljuk, hogy havonta maximum egy alkalommal vegye igénybe.

A pirolízis folyamata mellett létezik egy ún. félpirolízis, ami az enyhébben szennyezett sütőtér megtisztítására kínál lehetőséget. Rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőmérsékleten történik mindez, így még költséghatékonyabb tisztítás lehetőségét kínálja. Működési mechanizmusa megegyezik a pirolitikusnál olvasható folyamattal.

 

Gőztisztítás

A gőzsütők funkciója. Olcsó, környezetbarát, vegyszermentes és gyors megoldást kínál a sütőtér tisztítására, akár gyakori használat mellett is A gőztisztítás során a sütő oldalára tapadt szennyeződések a gőz hatására fellazulnak és könnyen eltávolíthatóvá vállnak.

 

Biztonsági funkciók

Ha sütőről van szó, akkor érdemes a biztonságra is gondolnunk. Még a legegyszerűbb modellek is dupla üveges sütőajtóval felszereltek, de egy közepes felszereltségű modell már 3 vagy 4 rétegű üvegajtót tartalmaz. A 3 vagy 4 rétegű üveg jobban bent tartja a hőt, ezáltal hozzáérve nem égetjük meg magunkat. Bizonyos modelleknél a sütőajtón az üvegrétegek szétszedhetőek, ezáltal a tisztítás is egyszerűbb. A sütők többsége gyerekzárral felszerelt, típustól függően manuális vagy digitális szabályozással. Míg a manuális az ajtó konkrét nyithatóságát, addig a digitális a program elállítását akadályozza meg.

 

Extrákbosch-hez338356

Oldalrács, teleszkópos sütősín – A beépíthető sütők között az alap modelleknél a tepsi a sütő oldalfalán elhelyezett vájatban fut. Közép- és prémium kategóriás modellek mindegyikében tepsi vezető oldalrács található. A legmagasabb minőségű termékek kihúzható teleszkópos sütősín is van, tökéletes hozzáférést biztosítva a tepsi tartalmához. Általában 1 vagy 2 db található a sütőkben. Létezik teljesen kihúzható és 75%-ban kihúzható sütősín is.

Hússzonda – Az étel belső hőmérsékletének mérésére szolgál sütés, ételkészítés közben.

Kiolvasztás – A sütő légterében egyenletesen meleg levegő kering, így a fagyasztott élelmiszerek a sülés veszélye nélkül kiolvaszthatóak.

Aszalás – Bizonyos modellek képesek a gyümölcsök zöldségek szárítására aszalására is.

Kelesztés – Talán nem is kell kifejtenünk, hogy mennyire fontos a jó kelt tésztának az állandó kellemesen meleg hőmérséklet…

Gyorsfelfűtés – A gyorsfelfűtés funkció pillanatok alatt megoldja, hogy a beállított hőmérsékletre melegedjen fel a sütőtér!

AEG_feature_steamAutomatikus sütési programok A leggyakrabban készített ételekhez a sütő automatikus beállításokat kínál fel. Ezek: hőmérséklet, sütési idő, és a sütő tepsi elhelyezésének magassága. Akár több száz előre beprogramozott lehetőség közül választahatunk.

Gyermekzár: A gyermekzár egy gombnyomásra lezárja a készüléket, megakadályozva az elprogramozást.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, kérjük kövessen bennünket facebook-on, youtube-on, iratkozzon fel levelező listánkra, illetve böngéssze bizalommal további írásainkat, videóinkat blogunkon. Amennyiben személyesen szeretné felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket!

like us2youtube3hirlevel_calendar2