Páraelszívók

Páraelszívók – Melyiket válasszam?

A megfelelő páraelszívók nemcsak a konyha éke, hanem hosszú évekre megbízható segítőtársa lehetnek, élménnyé varázsolva az étel készítésének és a konyhai utómunkák pillanatait.

A következő típusokkal találkozhat webáruházunkban:

Független szakkereskedőként a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező készülékeket  ajánljuk. Tapasztalataink alapján a Cata, Nodor, Falmec márkájú készülékeket részesítjük előnyben. A páraelszívó nem beüzemelés köteles, ugyanakkor ahhoz, hogy páraelszívónkat hosszú ideig használhassuk, gondoskodni kell a szakszerű üzembehelyezéséről.

Szakkereskedője javaslata: A Cata mérnökei által használt legújabb „BRUSHLESS“ motoroknak és LED világításnak köszönhetően ezeknek az elszívóknak a legalacsonyabb az energiafogyasztása a piacon. Maximum 100 W fogyasztás világítás nélkül!

66_grafikonAz egyes gyártók a készülékek teljesítményére vonatkozó adatait különböző módon tüntetik fel. Nagyon fontos a páraelszívók kiválasztásánál, hogy az azonos értékeket hasonlítsuk össze, tehát nem biztos, hogy mindig a legnagyobb teljesítmény, a legjobb választás. A teljesítményszükséglet függ a helység adottságaitól, az elhelyezés és az üzemeltetés módjától, valamint kivezetett üzemmód esetén a csőszakasz átmérőjétől, hosszától és azok kanyarulataitól is. Az ún.
jelleggörbe tájékoztat arról, hogy a páraelszívó mekkora mennyiségű közeget tud szállítani más és más nyomásérték mellett. A nyomásérték változását befolyásolják többek között a kivezetéshez alkalmazott csövek fajtái, azok átmérője, hossza stb. Ezért a vásárlás előtt ezek ismeretében érdemes meggyőződni a kiválasztott készülék ide vonatkozó adatairól is.

A Páraelszívók kivezetése

Kivezetett üzemmód:

Ebben az üzemmódban, az elszívott levegő – a zsírszűrő filteren áthaladva – egy csőrendszeren keresztül a szabadba vagy erre a célra kialakított légtechnikai kürtőbe kerül. Fontos, hogy ennél a változatnál biztosítsuk a megfelelő friss levegő beáramlását is, mert csak így működnek megfelelő hatékonysággal a készülékek, nem beszélve arról, hogy nem elég az elhasznált levegőt elszívni, annak megfelelő utánpótlása is fontos.

Keringtetéses üzemmód:

Ebben az üzemmódban az elszívott levegő a zsírszűrőkön áthaladva, egy aktívszén-filteren is keresztülhalad, mely némileg megszűri a kellemetlen szagokat, gőzöket, majd a megtisztított levegő visszakerül a konyha levegőjébe. Ebben az esetben a kapacitás a szénszűrő állapotától (elhasználódás) függően kb. 60-80%-ra csökken. Ez az üzemeltetési mód csak akkor ajánlott, ha a kivezetésre nincs mód.

A modellek 95%-a ma már felső kivezetéssel kerül forgalomba, elvétve találunk még hátsó kivezetést, de csak a hagyományos és a kihúzható típusok között. Mindkét esetben a készülék közepén kerül elhelyezésre azonban a kivezetés. A szabad légtérbe történő kivezetésre ún. légtechnikai rendszerek szolgálnak, melyből 3 típus létezik:

  • 705891Flexibilis műanyag cső: a legolcsóbb árkategória. 1 méteres egységekben értékesítjük. A levegőáramlás zajos.
  • Flexibilis alumínium cső: Középkategóriát képvisel. Darabáras, 1,5 m, ill. 3 m hosszú, harmonika módon széthúzható csőelemek. A végére bilincs kerül. Megbízhatóan 1-3 méteres kivezetésre hatásos.
  •  Merev falú műanyagcső: Prémium árkategóriát képvisel. Tartós, kevésbé zajos, elemekkel megfelelő hosszúságúra és irányba növelhető. A légáramlás ezen csőtípusnál a legjobb. Egyes kivitelek plusz zajcsökkentő béléssel vannak ellátva. 1, 1,5 és 3 méteres darabokban rendelhető, külső falon, illetve padlásra történő kivezetésre már kizárólag ez a rendszer alkalmas. (Fontos, hogy a padlástérből is szükséges továbbvezetni a szabad légtérbe, különösen, ha szigetelt a padlástér.) Alakját tekintve van kör, és különböző téglalap alakú is.

A rendszereket keverni nem érdemes. A cső elejére és/vagy végére visszacsapó szelepet ajánljunk, amellyel megakadályozható a hideg levegő visszaáramlása. Beépített kivezetés tervezésekora lapos csatorna lehet jó megoldás.

Kürtős páraelszívó esetében a légtechnikai rendszer a kürtőben fut végig. Ilyen esetben merev falú légtechnikai rendszert ajánlunk. A kürtő minimum 100-120 cm magas 2 darabból álló fém elem, amelyek egymásba csúsztathatóak.

Általános szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni páraelszívók kapcsán:

  • A légtechnikai rendszer teljes hossza rendelkezzen azzal az áteresztő képességgel (megfelelő keresztmetszettel) amelyet a páraelszívó gyári csatlakozó csonka meghatároz. Általában ez 125/150mm szokott lenni. Ezzel a mérettel megegyező átmérővel rendelkező csövek, vagy egyenértékű keresztmetszettel rendelkező légtechnikai négyszögcsatornák illetve hozzájuk illeszthető idomok felhasználását javasoljuk.
  • A nyomvonal kialakításánál a lehető legrövidebb, szűkítés-mentes útvonal kialakítása javasolt.
  • A flexibilis légtechnikai elemek felhasználását csak indokolt esetben javasoljuk a tervezett nyomvonal azon szakaszain, ahol speciális ívek kialakítása szükséges (ahol merev falú légtechnikai idomokkal a lehetséges útvonal nem kivitelezhető), vagy egyéb speciális körülmények ezt indokolttá teszik.
  • A kivezetési pont megválasztásánál, energetikai szempontból érdemes elkerülni az oldalszéllel gyakrabban terhelt oldalfalakat, ill. az északi oldalt.
  • Egyes páraelszívók egységcsomagja tartalmazhatnak opcionálisan felhasználható elemeket (pl. szűkítő idomot). Ezek felhasználását csak szakmailag indokolt esetben javasoljuk, annak ismeretében, hogy ezzel a készülék hatékonysága csökkenhet illetve zajszintje emelkedhet. Amennyiben az adott telepítési körülmények olyanok, hogy a telepítést végző szakember állásfoglalása szerint ezek felhasználása mellett is megvalósítható a minimálisan szükséges hatékonyságú, problémamentes működtetés, úgy ezek az elemek felhasználhatóak a telepítés során.
  • A pillangószelep telepítésénél, annak mozgó alkatrészeinek szabad mozgását biztosítani, a telepítés befejezésével ellenőrizni szükséges.
  • Amennyiben a tervezett kivezetési útvonal az elszívási környezet hőmérsékletéhez viszonyítva alacsonyabb hőmérsékletű környezetben (pl. padlástér) is átvezetésre kerül, úgy a telepítés során gondoskodni szükséges az ebből adódóan kialakuló kondenzációs csapadék megfelelő elvezetéséről, vagy magának a kondenzáció kialakulásának megelőzéséről. A kondenzáció során a légtechnikai rendszerben lecsapódó nedvesség elektromos zárlatot okozhat, amely a páraelszívó idő előtti tönkremeneteléhez vezethet.
  • A telepítésnél szabványos méretekkel rendelkező légtechnikai csövek és idomok kerüljenek felhasználásra, azok egymáshoz való illesztése és rögzítése szakszerű legyen.
  • A flexibilis légtechnikai csövek minden esetben legyenek méretre vágva, és megfeszített állapotban kerüljenek rögzítésre annak végpontjain.

Páraelszívók légszállítása

Az a légtömeg, amelyet a páraelszívók egy óra alatt megmozgat. Két készülék közül a nagyobb légszállítási értékkel rendelkezőt ajánljuk, továbbá figyelni kell a légbeejtésre és az egyéb tényezőkre (pl. kandalló) meglétére is.

A páraelszívók légszállítására vonatkozó adatokat általában a szabad kivezetés esetén elért legnagyobb teljesítményre vonatkozóan adják meg a gyártók. A páraelszívók teljesítményét és hatékonyságát egy erre vonatkozó EU szabvány, az UNE EN 61591 tárgyalja részletesen, így annak érdekében, hogy megfelelően összehasonlíthassunk két páraelszívó teljesítményét, érdemes meggyőződni arról, hogy a szabványban meghatározott feltételeknek is megfelel a készülék. Sokan azt gondolják, hogy a páraelszívó a lakás (konyha) szellőztetésére szolgál, azonban erről más berendezések hívatottak gondoskodni. pl.: szellőztető ventilátorok.

páraelszívók elsősorban az aktív főzőlap közvetlen közelében működnek megfelelően, azaz meg kell akadályozniuk a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. Gondoljunk csak arra milyen kellemetlen az égett olajszag.

A légáramlás (huzathatás) függ a helységek méretétől a nyílászárók és/vagy légutánpótlásért felelős egyéb eszközök (pl. légbevezetők) típusától, elhelyezésétől. A főzőfelület környezetének megfelelő elszívásához akár 150-300 m3/h szabvány szerinti légszállítási kapacitással rendelkező páraelszívó is megfelelő lehet. Miért van szükség mégis nagyobb teljesítménnyel bíró készülékre? Nem minden konyhában oldható meg a rövid (0,5-1m) légtechnikai kivezetés. A hosszabb csőszakaszok, idomok, opcionálisan használt pillangószelepek, mind ellenállást képviselnek a rendszerben, ezért könnyen lehet, hogy egy szabvány szerint max. 600m3/h légszállítással rendelkező páraelszívó mérhető teljesítménye a hatékony elszívási érték alá csökken. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szabvány szerinti maximum. ill. a telepítési módtól függő valós légszállítási érték a készülék legmagasabb fokozatát használva érhető csak el. Tehát egy nagyobb kapacitású készüléket választva megfelelő légcsere valósulhat meg már 1-es vagy 2-es fokozaton is, amely zaj szempontjából és a páraelszívó várhatóan hosszabb élettartama miatt jelenthet kedvezőbb feltéteket.

A teljesítmény kiválasztásánál további fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembe vétele (intenzitás, fűszerezés, a főzés gyakorisága). Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helység méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is érdemes egy nagyobb teljesítményű páraelszívó kiválasztása!

páraelszívókVezérlés

Léteznek nyomógombos, billenőkapcsolós illetve tolókapcsolós vezérléssel szerelt készülékek. Ezek általában az olcsóbb árkategóriájú készülékekre jellemzőek. A közép és prémium kategóriás Cata, Nodor, Falmec modelleken  már érintőgombos / érintőszenzoros vezérlés található. A mennyezeti illetve egyes sziget páraelszívók távvezérlővel rendelkeznek. Találhatunk olyan páraelszívót is, amelyet a főzőlapról lehet közvetlenül vezérelni. (Ez a funkció csak meghatározott főzőlap – páraelszívó „páros” esetén működik. A Termékleírásban egyértelműen megtalálható, mely modellekkel használható ez a lehetőség.)

Motor
Egyes modellek dupla motorral rendelkeznek, amely azonban nem jelent előnyt: a legjobb 2 motoros páraelszívónál is léteznek jobb elszívási teljesítménnyel rendelkező 1 motoros modellek. Az energia takarékosság miatt ma már a legtöbb elszívót egy motorral szerelik. 

Külső motor

Mottó: „ A külső motoros páraelszívóval a háziasszony a család része marad, a zaj nem szigeteli el.”

Egyes kürtős páraelszívó modellek külső motoros változatban is rendelhetőek.

Előnyei:

  • Halkabb: a motor nem a készülékben van
  • Hatékonyabb: jobb az elszívási teljesítmény

páraelszívókAbban az esetben, ha a kivezetés hossza eléri vagy meghaladja az 5 métert a megfelelő elszívás érdekében érdemes megfontolni a külső motoros kivezetést. Külső motor nélkül szinte lehetetlen elérni a csendes működést, ugyanakkor a zajszint függ a légtechnikai csőtől ill. a cső átmérőjétől is. Ilyen változat csak rendelésre érkezhet, ugyanis ebben az esetben motort nem tartalmaz a modell, a készülékházba egy a külső motort vezérlő automatika kerül beépítésre. A külső motor önmagában visszacsapó szelepként funkcionál.

Fontos! A feltüntetett ár nem foglalja magában a külső motor árát.

Rendeléskor kérjük érdeklődjön munkatársainktól, hogy az adott modellhez mely típusú külső motorok rendelhetőek.

Abban az esetben, ha a vevő meggondolja magát, azon modellek, amelyek külső motoros változatban is elérhetőek, átalakíthatók, ezzel kapcsolatosan a szerviz adhat megfelelő információkat.

Zajszint

Bár 1-2 decibel is sokat számít, mivel a páraelszívó nem állandóan üzemel, így zajszint szempontjából az egyéb tényezők (megfelelő gumi tömítések megléte a rezgés lecsökkentésére, hangszigetelt légtechnikai rendszer, külső motor megléte) is kiemelten fontosak.

Energiaosztály

Bár egyes vevők számára kiemelten fontos az energiatakarékosság, fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy a készülék rendszeresen, de nem állandó jelleggel működik, emiatt éves szinten az energiamegtakarítás igen csekély. Emiatt ne az energiaosztály, hanem  az elszívási teljesítmény és a kényelmi funkciók, a szín alapján válasszon készüléket.

Méret

Szabvány szélességek a teljesség igénye nélkül: hagyományos, kihúzható: 50, 60cm, kürtős: 60, 90, 120, 150 cm, sziget: 60, 90, 120, 150 cm, sarok: 105 cm, mennyezeti: 60, 90cm. Elektromos főzőlapoknál javasoljuk, hogy az elszívó szélesebb legyen, míg a gáz főzőlapok esetén megfelelő a lappal egyező méretűt választani.

Zsírfilter

A zsírszűrőket 4 csoportba soroljuk. Ezek:

  • Papír (Paplan filter: 1 réteg a szagra, 1 a zsírra). Havonta cserélni kell, nem mosható. Évente egy páraelszívó árába kerül.
  • Fém filter
    • Kivehető fém filter: Tartós, forró vízben ill. mosogatógépben mosható, viszont a hideg zsíroldó szétmarja. Kifejezetten zsírra jó.
    • Aktív szűrő: Aktív szenet tartalmaz. A szennyeződések kb 60%-át megszűri. Élettartama: ½ év. Típusonként eltérő kialakításban és minőségben egyaránt. Előnye, hogy minden típushoz kapható. A páraelszívó típusától függ az aktív szűrő típusa.

Időzítőpáraelszívók

Az időzítő – Utószellőztetés egy ún. kényelmi funkció. A készülék csak a közvetlen kikapcsolást követő 15. perc után áll le.

Rusztikus és Dizájn modellek

A Falmec, Kdesign és Sirius kínálatában számos rusztikus kivitelű és design modell található. Ezek légszállítás illetve egyéb tulajdonságok tekintetében megegyeznek, pusztán burkolatilag különböznek egymástól. Főképp azok számára lehet ideális, akik nem szándékoznak kivezetni, vagy a páraelszívó kinézete különösen fontos.

Cata Brushless Motor

A Cata mérnökei által használt legújabb fejlesztésű „BRUSHLESS“ motorok feleslegessé teszik a szénkeféket, kiküszöbölik a súrlódás nagy részét és ezzel megnövelik a motor élettartamát, valamint csökkentik a zajszintjét is. Ezzel lehetővé teszik a piacon az egyik legcsendesebb, de mégis kiemelkedően magas teljesítményű (740 m³/h EN 61591 szerint) és rendkívül energiatakarékos (mindössze 100 W motorteljesítmény felvétel) páraelszívók gyártását.

Típusonkénti sajátosságok:

Hagyományos páraelszívó: A legolcsóbb árszegmenst képviseli. Az egyetlen ajánlható típus, ha nem akarja a vevő kivezetni, nem kell fölé szekrény, továbbá ezekhez a típusokhoz a legolcsóbb a szén filter.

Kihúzható páraelszívó: Szettekhez ajánlható, mert levehető előlappal rendelkezik, amelynek helyére bútorlap szerelhető.
Aláépíthető páraelszívó: A készülék tetején és/vagy oldalán van a rögzítés, így minden esetben meglévő szekrény vagy polc szükséges a beépítéshez.

Kürtős páraelszívó: Falra szerelhető, a főzőlaptól maximum 60 – 80 cm távolságra. Szekrény megléte esetén nem építhető be. A modellek közt számos dizájn és rusztikus kivitel is megtalálható, azonban ezen modellekre sok esetben hónapokat kell várni, rendelés előtt mindenképpen telefonálni kell a gyártónak, van-e készleten a kívánt modell.

Sziget páraelszívó: Körbejárható, vezérlés egy oldalon található, világítás általában középen van elhelyezve.

ÖTLETEK és TANÁCSOK

A páraelszívók szakszerű üzembe helyezése

A páraelszívó készülékek elhelyezési magassága általában minimum 65cm-t (gázfőzőlap esetén 75cm) jelent a főzőlap felületétől mérve. A gyártók általában ezeket az értékeket adják meg a termékeik leírásában. A gyakorlatban, a kivitelezés során 75cm-es értékeket szokták figyelembe venni, amely minden típusú háztartási főzőfelület felett alkalmazható. Ezáltal a páraelszívó síkja kb.165 cm-es magasságba kerül. Amennyiben ergonómiai szempontok miatt magasabbra kerül a készülék akkor az alábbiakat kell figyelembe venni.

A magassági méret növelése szélesebb páraelszívó választását teszi szükségessé. 10cm-es magasság növekedés 10cm-el szélesebb páraelszívó választását teszi indokolttá.

A megfelelő légutánpótlás biztosítása

A páraelszívó hatékony működésének egyik alapvető feltétele a megfelelő légutánpótlás. Ez megvalósulhat nyílászárókon keresztül illetve telepített légbeeresztő elemek segítségével. A páraelszívó és a légutánpótlásért felelős egység egymáshoz képest kialakított elhelyezkedését célszerű úgy megválasztani, hogy friss levegő és az elhasznált levegő mozgásának iránya azonos vagy közel azonos legyen. Ettől eltérő esetben a páradús (legtöbb esetben zsírszemcsékkel is “szennyezett”) levegő nem tud maradéktalanul távozni konyhánkból. Ennek a közegnek egy része a páraelszívó mellett található felületeken (pl. konyhabútor) lerakódhat. A mellékelt ábra a páraelszívási hatékonyság szempontjából helyes légutánpótlás irányát mutatja. A légbeeresztő ne kerüljön közvetlenül a páraelszívó mellé.

Keresse fel Youtube csatornánk is!