Szellőztető ventilátor mérete

“Mekkora a jó ventilátor?”

Szakkereskedőként gyakorta felteszik nekünk ezt a kérdést: “Mekkora a jó szellőztető ventilátor mérete?” amikor szellőztető ventilátort szeretnének vásárolni fürdőszobájukba vagy mellékhelyiségükbe. Persze, mindenkinek van elképzelése a funkciókról, vagy legalábbis arról, hogy mit szeretnének, hogy tudjon a készülék, de ahhoz, hogy a megfelelő kerüljön kiválasztásra a az első szempontnak a szellőztető ventilátor méretének kell lennie. Erre amiatt van szükség, mert adott funkciók nem minden méretnél elérhetőek. (A mozgásérzékelőt tartalmazó kivitel például csak 100-as méretnél lehetséges, nagyobbaknál nem. Így lehetséges, hogy a megfelelő működés érdekében kompromisszumokat kell kötni vagy funkció, vagy szellőztető ventilátor modellt illetően. Nem szabad alábecsülni  a méret szükségességét, mivel a túl kicsi ventilátor beszerelése csak energiapazarlás, mindemellett gyengék is lehetnek.

A szellőztető ventilátorokat annak átmérője alapján különböztetjük meg egymástól. Tehát egy 100 – as készülék átmérője 100 mm, míg a  125 illetve 150 – es modellek 125 / 150 mm átmérővel rendelkeznek.

Ezzel nem azt mondjuk, hogy a kisebb készülékek nem annyira hatékonyak! Egyszerűen arról van szó, hogy egy készülék akkor lesz hatékony és akkor látja el maradéktalanul a feladatát, ha a megfelelő méretű helyiségbe kerül beszerelésre.

De vajon mekkora a jó szellőztető ventilátor mérete

A szükséges ventilátor méret meghatározásához a helyiség alapterületét kell megszorozni a magassággal. Az így kapott légköbméter lesz a kiindulási alap.  6x légszállítással kell számolni, az így kapott értékhez legközelebbi átmérő, ami a megfelelő átmérő. Ha az érték 50 és 60 közötti, akkor a 100 – as, míg 100  felett már 125 – 150 átmérőjű kell. Egy 4 x 4 méteres illetve 2 méteres belmagassággal rendelkező fürdőbe például minimum 150 – es ventilátor kell.

 

Ha tetszett a cikk, kérjük látogasson el közösségi média felületeinkre, olvassa cikkeinket!